Facebook Messenger virus kidnapper dine data og kræver løsepenge

Netop nu huserer en farlig virus på Facebook. Den kommer forklædt som en billedbesked fra de venner, der er blevet ramt. Klikker du på billedet, krypteres alle dine billeder, dokumenter og andre vigtige filer på computeren. Derefter modtager du et krav om løsesum. Har du en sikkerhedskopi, kan du slippe for at betale løsesummen, og kan nøjes med at genetablere din computer.

Aldrig har det været mere vigtigt at have en sikkerhedskopi af dine billeder, dokumenter og andre vigtige data fra din computer. For netop nu huserer en virkelig farlig virus i Facebook Messenger, der krypterer din computers harddisk og afkræver dig en løsesum for, at du kan få dine data igen.

Hundredtusinder er allerede ramt
Hundredtusinder af Facebook-brugere er allerede ramt. Har de ikke en sikkerhedskopi, er de tvunget til at betale løsesummen på omkring 2500 danske kroner (1,5 bitcoin), for at have en chance for at se deres familiebilleder og vigtige dokumenter igen. For der er ingen garantier for, hvad kidnapperne kan finde på.

P.t. er det tilsyneladende kun brugere af internetbrowseren Google Chrome, der kan blive ramt. Angrebet kommer forklædt som noget, der ligner et billede i din Facebook Messenger. Afsenderen er en af dine venner, der allerede er blevet ramt. Der er tale om et såkaldt SVG-billede og klikker du på det, installeres der en udvidelse til Google Chrome, som begynder at sprede virussen via din Facebook-konto.

Samtidig installeres en såkaldt ransomware, der begynder at kryptere alle dine data på computerens harddisk. Når ransomwaren har gjort det, dukker der et krav om løsesum op på skærmen.

Dropbox og OneDrive er ikke godt nok
Har du en opdateret og velfungerende backup liggende af alle dine data, behøver du ikke spilde tid og kræfter på at få vekslet til bitcoins. I stedet kan du “nøjes” med at genetablere din computer og indlæse din sikkerhedskopi igen.

Det er dog vigtigt, at sikkerhedskopien ligger på en anden computer eller på en af de sikre lagertjenester på nettet. Her er populære gratistjenester som OneDrive, Google Drive og Dropbox ikke gode nok. For oftest vil der være direkte adgang til dokumenterne i skyen fra din computer ved hjælp af den synkroniseringstjeneste, der automatisk sørger for at tage sikkerhedskopier af alle dine filer. Det betyder, at de dokumenter og billeder, som ransomwaren krypterer, automatisk vil synkroniseres på sikkerhedskopien i skyen og så er du lige langt.

Sørg for fysisk og digital adskillelse
“Skal du være helt sikker på, at ransomware ikke kan angribe din sikkerhedskopi, skal der være både fysisk adskillelse mellem backuppen og den computer, den er taget fra, ligesom sikkerhedskopien skal være digitalt adskilt fra internettet”, forklarer Henrik Schmidt, der er direktør i virksomheden Skybackup, som tilbyder en særlig backuptjeneste, der netop sørger for disse vigtige adskillelser.

“Kun derved kan du være absolut sikker på, at ransomware- og andre former for virusangreb, ikke kan få adgang til dine sikkerhedskopier”, fortsætter Henrik Schmidt. “For en sikkerheds skyld tager vi faktisk en ekstra backup af folks data, som vi gemmer på et andet datacenter. Så kan folk nemlig stadig tilgå deres data, selv om de ved et uheld kommer til at sikkerhedskopiere de krypterede filer eller filer, der er smittet med en anden form for virus”.

About admin-kim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top