Bredbånd priser

At finde den billigste bredbåndsforbindelse kan være et direkte helvede. Der er så mange forskellige udbydere af bredbånd i Danmark, som hver især har forskellige hastigheder og priser. Derfor har jeg valgt at gøre opgaven lidt nemmere for dig, ved at samle alle bredbånds-abonnementerne ét sted, med alle de informationer du skal bruge for at træffe det rigtige valg.

Typer af bredbånd

Bredbånd via telefonstik

Bredbånd via telefonstik er den ældste form for bredbånd, og er det man i daglig tale også kalder ADSL – Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL forbindelsen løber via telefonnettets kobberkabler, som oftest er af ældre dato – det kan derfor være svært at få en hurtig ADSL-linje, hvis man bor lidt uden for de danske byer. Bor man ude på landet, er det ikke unormalt at man må nøjes med en 8-10 Mbit forbindelse.

Bredbånd via kabel-tv

Bor man i byer eller områder med indlagt kabel-tv, kan det godt betale sig at bestille bredbånd igennem sin tv-udbyder. Her er hastighederne ofte en del højere, og priserne er lavere da man kan kombinere internet og tv i én pakke. Det er dog ikke alle kabel-tv udbydere der kan levere bredbånd til dig via antennestikket – I Danmark er det hovedsageligt YouSee eller Stofa som er leveringsdygtige i bredbånd.

Bredbånd via fibernet

Skal det gå virkelig hurtigt, skal du have indlagt fibernet. Det er desværre ikke i alle byer man kan få fibernet. De største byer har fået gravet kabler ned, men arbejdet er stadig i gang mange andre steder i landet. Grunden til at der skal graves nye kabler ned, er at fibernet løber via lyslederkabler, og ikke kobberkabler som ADSL.

Den teoretiske hastighed for fibernet er så høj, at den ville blive begrænset af dine netkabler, som oftest “kun” kan klare 100 eller 1000 Mbit.
[info]Læs mere om bredbånd på Erhvervsstyrrelsens hjemmeside[/info]

Hvad er Upload og Download hastighed?

Når man kigger på bredbåndshastigheder står det oftest anført med to tal, som er delt med en skråstreg – f.eks 20/2 Mbit. Det forreste tal er download hastigheden og det bagerste tal er upload.

Download hastigheden er den du bruger når din computer henter data. Det kan f.eks være når du streamer musik og film, når du henter mails og vedhæftede filer eller når du blot besøger en hjemmeside.

Upload hastigheden er den du bruger når din computer sender data. Det kan f.eks være når du sender mails med vedhæftede filer, ligger billeder op på din facebookprofil eller din dropbox, eller hvis du uploader en film til youtube.

Hvor hurtig bredbåndsforbindelse bør jeg ha?

Hvor hurtigt dit bredbånd skal være, afhænger af hvad du vil bruge det til. Skal du blot tjekke din mail, se vejrudsigten, gå på facebook eller tjekke dagens nyheder, så kræver det ikke en særlig høj hastighed. Her vil en 10 Mbit være mere end rigeligt.

Skal du streame film i UHD via Netflix og Viaplay, eller spiller du mange online spil, som f.eks CS:GO – så vil det i sagens natur kræve en noget højere hastighed. En 20 Mbit bredbåndsforbindelse vil efter min mening være et minimum – kan du få 50 Mbit, så ville jeg gå efter den.

Bor man i landzoner eller små byer, så er det ikke altid at der er indlagt fibernet, eller at centralerne er opgraderet. Her kan det nogen gange være svært at få over 10 Mbit – og så må man altså bare nøjes, da alle udbydere køre på samme kobberlinjer i jorden.

Test hastigheden på dit bredbånd

Bredbånd hastighedMange udbydere reklamere med én hastighed, men lever langt fra op til det de lover. De har flere gange været oppe i medierne, at nogle af de større udbydere af bredbånd langtfra levere de hastigheder de sælger. Derfor kan det være en god idé at teste om du får den hastighed de betaler for.

Når man tester hastigheden på sin bredbåndsforbindelse, skal man lige være opmærksom på at selve opkoblingen tager en lille smule af hastigheden. Det samme gør sig gældende hvis du benytter WiFi når du tester. WiFi tager op imod 20% af hastigheden når du tester. Så har du en 10 Mbit forbindelse, vil en hastighedstest ofte kun vise omkring 8 Mbit. Så man kan ikke helt stole på disse tests. Men har du bestilt en 20 Mbit og de kun levere 10, så ville jeg brokke mig.

Du kan bl.a teste din hastighed på http://bredbånd.dk/hastighedstest

Scroll To Top